Впечатления от GARMIN VIRB

Впечатления от GARMIN VIRB

Имам възможност вече шест месеца да работя с камера VIRB. Повод за тази придобивка беше експедиция до Аляска, за която бях направил сериозно проучване сред повечето продукти от този вид. Още тогава установих, че според редица технически параметри и качество на картината отделните камери се доближават в голяма степен една от друга, което прави избора труден.Тук няма да се спирам на тази част и да се впускам в сравнения по нея. В настоящата статия бих искал да обърна внимание на едни често пъти Впечатления от GARMIN VIRBпо-важни характеристики на камерите и по-специално тези , които открих в камерата на GARMIN при моите предварителни впечатления и последващи от опита ми с нея.

Първото по, което обичайно „посрещаме” е външния облик – голяма е! По-скоро е голяма в сравнение с конкурентите си, но след активна работа с нея в естествените условия на високата планина и редица екстремни спортове като катерене, планинско колоездене, каяк и бънджи скокове установих, че ме устройва напълно. Размера се оказа важен, но само за да побере всичко без, което камерата би била неизползваема или поне неудобна и ефективна.

В следващите редове ще се опитам да изброя обосновано всяка една особеност, която е типична за VIRB и представлява привлекателност за желаещите да притежават видео запис от специалните си моменти.

  • Бърз бутон за старт

Ще започна с тази особеност, защото всеки, който има опит в зимната планина ще се съгласи с мен, че да си сваляш ръкавиците и да търсиш копчето за включване, изчакване и ровичкане по менюто е доста неприятно, а и предпоставката да си изпуснеш ръкавицата е застрашително голяма. В лявата страна на корпуса има огромен бутон, който само с едно избутване в предна позиция вече снима. Индикацията за запис се показва от мигащата червена светлина и разбира се дисплея, на който можете реално да следите обекта.

  • Защита на обектива

Обектива на камерата е защитен със стъкло, което чрез четири винчета при надраскаване може да бъде подменено. В случая това ще ви струва само няколко цента, а не цялостна подмяна на камерата. За условията, в които се предполага, че ще бъде използвана това ми се струва изключително важно, предвид голямата вероятност от надраскване. Лещата е изпъкнала в предна посока, което не влияе на образа, а способства при попадане на капка бързо да се отстрани от естественото движение, в което се намира. Подобен опит при мен се получи при поставянето на камерата под крилото на един малък самолет и преминаването му през дъждовен облак. Секунди след напускането на облака обектива бе идеално сух. Формата на стъклото има функцията и да предотвратява неприятните ефекти на слънчеви бликове.

  • Прахо и водо-устойчивостВпечатления от GARMIN VIRB

 

Обичайно за това свойство останалите камери имат специални защитни кутии. VIRB също има такава, но тук различното е, че и без нея камерата може да снима до 1m под водата и никаква опасност от запрашаване на бутоните за действие и различните входове за сваляне на данни и заряд в останалите случаи. Това се осигурява от надеждният, гумиран корпус, гумени запушалки и уплътнения по капака за батерията и входовете.

  • Батерия

Огромно предимство е в условия, в които сте лишени от възможност за заряд на батерията да разполагате с голяма и мощтна батерия на камерата си. За мен тази особеност винаги е била на едно от първите места при избор на електронни устройства като телефони, фото апарати, оксиметри, камери и GPS. Батерията на GARMIN издържа до 3,5 часа в режим запис и то според моя опит в условията на отрицателна температура на средата. Най-впечалтяващото в случая е, че батерията не е собствена за устройството, а подлежи на бърза и лесна подмяна в случай на изтощение. При работа с камерата и две предварително заредени батерии при изкачването на Денали в Аляска успях да покрия всичките си нужди от запис на видео за престой от девет дни в планината.

  • Възможности за закрепване

В това отношение камерата е снаражена с пълната гама от известни видове закрепвания. Различното, което открих и бих определил също като предимство е възможността да се демонтира не чрез развиване на „бурми”, а само след натискане на бутон , който я освобождава от стойката. Така тя може да бъде бързо премествана в най-различни позиции за снимане или прибирана на удобно, защитено или топло място в случаите когато не се използва.

  • Съвместимост с други уреди

Впечатления от GARMIN VIRBКамерата е разработена с възможност да да ползва информация от съвместими уреди. При наличието на тази камера и часовник GARMIN Taktix, както и серията Fenix, камерата може да бъде управлявана дистанционно. Чрез функция на часовника, който обичайно се намира на ръката ви може да пускате, спирате камерата или правите снимки. В случаите, когато карате колело, каяк или камерата просто е закрепена на разтояние от вас само трябва да изберете момента в, който да натиснете копчето на часовника за да стартирате или спрете записа. Външния термо датчик също е възможност, която тези от вас, които следят точната температура ще оценят. Може да стои извън палатката, на раницата или където е необходимо и да рзчитате, че получавате коректна, неповлияна от вас температура на средата. Тук ще спомена още и колана за запис на сърдечна дейност при двигателно натоварване, който лесно може да използвате за контрол на натоварването в реално време и след дейността. Тези последни две функции са свързани с работата на камерата чрез следващата позиция, кото има отношени към софтуера на уредите.

  • Софтуер или какво ново в записа и представяне на информация?

Разработеният от GARMIN елементарен софтуер за монтаж на видео кадри VIRB Edit, освен че позволява бързо и ефектно да извършите монтаж на суровия материал създава и възможност да включите информация от останалите съвместими уреди. По този начин VIRB постига голям успех с това, че в заснетата картина може да бъде монтирана карта, която да проследява къде реално се извършва движението, каква е температурата на средата, какъв е сърдечният пулс на „главния герой” или на каква надморса височина се намира. Тук възможностите да предавате акцент върху скоростта, изминатото разстояние, времето и всички важни за вас детайли, които да подсилят картината са неограничени.

Упоменатите по-горе особености не изчерпват напълно възможностите на камерата, а представляват според мен нова отправна точка за развитие на подобен род продукти в бъдеще време. Вероятно в момента, в който пиша този материал вече съм изпреварен от инженерите, които са изместили границата на възможностите с още едно по-високо ниво. Това обаче , което винаги ще вълнува потребителите е способността им бързо и лесно да боравят с уреда, да бъде здрав, невъзпрепятстващ практиката на спортиста или авантюриста и в същото време картината да бъде пълна, жива и с високо качество.

118GROUP
Rated 5/ 5 based on 50 customer reviews
Bungee.bg
Sofia, Bulgaria Bulgaria, Sofia
Phone: +359888484700